2018

Årets Bedste Nummer

DEN

DANSKE

CIRKUSPRIS

DEN DANSKE CIRKUSPRIS 2018

 

Prisuddelingen i 2018 finder sted

 

onsdag den 22. august kl. 12.00

i Fægtesalen ved Cirkusmuseet i Hvidovre

 

under medvirken af kulturminister Mette Bock.

 

Ved prisuddelingen 2018 bliver der uddelt følgende priser: Hædersprisen "Den Danske Cirkuspris", Årets Bedste Nummer, Årets Talentpris samt Indsatsprisen.

 

Læs mere om priserne herunder.

 

Hædersprisen

Hædersprisen, som ledsages af et maleri udført af den internationalt anerkendte danske maler Viggo Salting, uddeles til en person som anerkendelse af dennes særlig fortjenstfulde indsats til fremme af cirkuskunsten i Danmark. Hædersprisen kan kun modtages en gang. Der foretages ikke nomineringer til denne pris.

 

Årets Talentpris

Talentprisen uddeles fortrinsvis til en yngre artist. Ved vurderingen ser bestyrelsen på artistens særlige talent, herunder evne til stærk personlig udstråling og artistisk vovemod. For at komme i betragtning til en nominering skal artisten have optrådt i Danmark i perioden siden sidste prisuddeling. Talentprisen kan kun modtages en gang.

 

Årets Bedste Nummer

Prisen til årets bedste nummer uddeles til det artistnummer, som efter bestyrelsens opfattelse er årets bedste. For at komme i betragtning til en nominering skal artisten/artisttruppen have optrådt i Danmark i perioden siden sidste prisuddeling.

 

Indsatsprisen

I 2017 blev der, efter forslag fra Cirkusdirektørforeningen, uddelt en ny pris, indsatsprisen. ”Vi synes også der skal være en pris til den politiker eller offentlige person, der har gjort mest for cirkus i det forgangne år,” sagde Cirkusdirektørforeningens formand Martin Arli. Prisen, som ikke ledsages af et kontantbeløb, består af et maleri udført af kunsteneren Viggo Salting, som også har skabt det lidt større maleri, som ledsager Den Danske Cirkuspris, samt prisens logo.

NOMINERINGER 2018

JUAN PABLO MARTINEZ

Cirkus Arena

 

Juan Pablo Martinez fra Mexicos er jongløren, der er en eksplosion af livsglæde og inddrager hver en krog af manegen i sit dynamiske nummer, hvor den får så både hatten, keglerne og mundboldene passer i det nærmeste en jonglør kan komme på et vulkansk udbrud. Som Arenas trykte program meget rigtig fastslår: -Når jorden brænder under fødderne, skal man ha’ mer’ end én bold i luften’.

VLAD OLANDER

Cirkus Arli

 

Det må være hundesvært at lave så elegant et nummer med 6 hvide angorakatte, som det russiske Vlad Olander viser. Kattene går lige frit oven på som under en balancebom – og hænger i ’to arme’, når det skal være. Olander begyndte som jonglør, inden han fik sin første kat, og han blev så betaget af den, at katte har været hans levevej i manegen lige siden. Kattene har to gange tidligere være luftet herhjemme – i Cirkus Benneweis i 2009 og 2013 - men nummeret er udviklet og måske cirkusverdenens bedste kattenummer.

DUO SOLYS

Zirkus Nemo

 

Duo Solys er det smukkeste eksempel at krop og kærlighed kan gå op i en højere, artistisk helhed. Den cubanske Hector Yzquierdo fik under en turne til Ny Caledonien midt i sit komplicerede håndstandsnummer øjenkontakt med en smuk pige blandt publikum. Han havde svært ved at koncentrere sig, men slap dog helskindet igennem forestillingen. Da han bagefter kikkede efter pigen, var hun væk – indtil han skulle forlade stedet. Hun ventede ved udgangen. Kort efter forlod Tatanias sin familie og sit kontorjob og blev verdensomrejsende cirkusartist. I dag er parret gift og markerer sig internationalt ved at vinde den ene pris efter den anden. Det tror pokker. De er en akrobatisk nydelse. De var også hos Nemo i 2016. Men nummeret et bestemt ikke blevet ringere!.

Årets Talentpris

CHARMAINE BERDINO

Cirkus Arena

 

Charmaine Berdino er datter af Suzanne Berdino og dermed Benny Berdinos barnebarn. Som de fleste cirkusbørn har hun fået en allround træning i mange discipliner. Ganske som sin mor Suzanne har hun især kastet sin kærlighed på heste. Man har kunnet opleve hende i Cirkusland i Slagelse og for den sags skyld på Orionteatern i Stockholm, men det er i Arena-manegen, hun hører hjemme! Det er betagende, når hun kommer ind med sin ’nøgne’, vildt smukke hest og ’taler’ til den. Det er poesi, både ydmygt og smukt.

KAREL "KAYA" JANECEK

Cirkus Baldoni

 

Karel "Kaya" Janecek er 8. generation af en kendt tjekkisk artistfamilie. Han er kun 11-år gammel, men viser et imponerende rola rola-nummer, hvor han kappes med sin far Eddie Janecek om, hvem der er bedst, Sidste år var han med i Baldonis børneforestillinger samt i deres turne på Færøerne og deres julecirkus. I år viser han med ungdommens charme og udstråling sit nummer i Cirkus Baldonis ’almindelige’ forestilling og er helt klart blandt publikums favoritter.

SOFIA SPERATTI

Cirkus Krone

 

Sofia Speratti fra Argentina er et fund, man kan blive helt vild med. Hendes bold-håndstand med fire bolde i fodboldstørrelse er helt suveræn. Hendes kropslige boldbehandling rammer en originalitet, der sandsynligvis vil kvalificere hende til ikke så få internationale cirkuspriser. Hun viser også et glimrende hula hop-nummer, men det er bold-håndstanden, der bliver siddende øverst på oplevelsesbarometret.